Recomandari

  • Love's Locked Secrets

    Set format din colier si cercei, cu aspect antichizat, ce se apropie de stilul victorian dar are in acelasi timp si accente de steampunk.

  • Steampunk Attitude

    Intreg setul "Steampunk Attitude" are ca tema timpul.

  • Golden Summer of Egypt

    Acest set e "ca o calatorie pe Nil, pe un vas cu aburi! - Curat Jules Verne"!

  • Time of the Lizard

    Set apartinand stilului "steampunk", confectionat din piese antichizate rosii, format din cercei si colier.

  • Time Voyager

    Bratara cu ceas in stil steampunk.

  • Alchemy

    Set in stilul steampunk format din colier, cercei, bratara si inel

  • Broken Wings

    Bratara in stil steampunk "Broken Wings" din piele naturala

FB Ronnie - Handmade

Lumea plina de culoare si stralucire a bijuteriilor este o lume speciala, o lume plina de frumusete, de mister, si - mai ales - plina de semnificatii. In interiorul acestei lumi un loc aparte il ocupa bijuteriile artizanale. Pentru ca acestea sunt unicat, avand fiecare o poveste speciala, pentru ca ele reprezinta in cea mai mare masura personalitatea celui care le creeaza, pentru ca au o viata proprie si pentru ca pot spune povestea lor celui care le admira.
Acesta este crezul care sta la baza blogului
FB Ronnie - Handmade

vineri, 21 octombrie 2011

Bijuteriile etnice – Introducere in tema

Deschid astazi o serie de articole care au ca tema bijuteriile etnice. Intrucat bijuteriile etnice (sau tribale) constituie o sursa de inspiratie pentru designerii contemporani, consider ca un astfel de demers nu este lipsit de importanta si are, in primul rand, un aspect practic – de largire a orizontului de cunostinte.


In primul rand doresc sa fac diferenta intre bijuteriile etnice originale (daca pot sa le spun asa), adica cele create de un anumit grup etnic sau intr-un anumit areal geografic si cele “de inspiratie” etnica, respectiv piesele confectionate de designeri moderni care s-au inspirat dupa acele creatii originale. Acestea din urma nu trebuie considerate mai prejos decat primele, mai ales daca designerul imbratiseaza un anumit crez legat de ecologie si protectia mediului si pastreaza naturalul din bijuteriile etnice originale.

Cateva cuvinte despre bijuteriile etnice

Bijuteriile etnice (si, in general, orice obiect traditional, etnic, tribal) constituie o mostenire pe care lumea moderna incearca sa o integreze cat mai natural in viata cotidiana si sa ii dea o noua valoare. Designerii occidentali s-au inspirat copios din aceasta mostenire, trimitand pe catwalk-uri modele cu vesminte sau accesorii tribale si incluzandu-le astfel in circiutul modei. Acest fapt a permis o revigorare a pietei bijuteriilor etnice dar si o raspandire a lor mult dincolo de arealul geografic in care erau fixate initial.

In bijuteriile etnice de inspiratie trebuie sa conteze nu doar designul, culorile, forma, ci, mai ales, materialele. Un colier din plastic vopsit facut in serie care aduce a tribal prin forma si culoare nu este decat un kitsch in schimb un colier confectionat cu migala, din seminte, scoici sau lemn (sau orice alte materiale naturale) este infinit mai valoros, mai surprinzator si mai sanatos.


Purtarea bijuteriilor etnice ne duce cu gandul in primul rand la intoarcerea la origini, la simplitate (nu simplism), la forme si manifestari naturale si reprezinta o provocare pentru viata moderna sugrumata de artificialitate. Bijuteriile etnice se deosebesc mai ales prin ceea ce sunt ele, ca exprimare a unui mod de viata, a unei comuniuni cu natura, a asumarii vietii in concordanta cu formele initiale. Bijuteriile etnice au o savoare aparte si sunt purtate cu drag mai ales de cei care doresc sa fie altfel, sa se opuna intr-un fel consumerismului modern si depersonalizarii lumii.

Cateva cuvinte despre materiale folosite

Cele care se gasesc in natura, de multe ori pastrate in bijuterii in forma lor bruta dar si in forma prelucrata: metale – fier, cupru, arama; materiale organice – seminte uscate, pene, lemn, os, ambra, canepa; materiale fosile – scoici, coral; pietre si minerale diverse. Se folosesc si materiale pretioase, de la aur si argint pana la pietrele pretioase si semipretioase. Gradul de prelucrare a acestor materii prime difera de la un grup etnic la altul. In functie de arealul geografic vom intalni preponderent aceleasi materiale in diferite combinatii. Materialele folosite ne dau indicii despre grupul etnic caruia ii apartine o anumita piesa sau influentele care se regasesc in aceasta.


Exista insa si materiale de traditie confectionate de catre om, cum ar fi sticla, care, in Africa, spre exemplu, a fost transformata in margele inca de pe vremea Egiptului antic.. Recent, mai ales in Africa dar si in alte zone defavorizate ale globului, exista o traditie a reciclarii materialelor, celebre fiind in acest sens bijuteriile din hartie, sticla sau plastic. Intrucat aceste bijuterii din materiale reciclate pastreaza in mare masura “aerul etno” pot fi incadrate in aceasta sectiune chiar daca sunt de factura recenta. Crezul este totusi acela al folosirii a ceea ce ne ofera natura, a reciclarii, a inzestrarii lucrurilor ordinare cu o anumita valoare si un aspect deosebit.

Cateva cuvinte despre articolele viitoare:

Mi-am propus sa scriu macar un articol din aceasta serie pe luna. Am sa incerc sa tratez pe rand teme precum: bijuteriile africane, bijuteriile specifice americilor, bijuteriile asiatice etc. De asemenea, imi propun sa realizez tutoriale care sa prezinte constructia unor bijuterii tribale. Tot in aceasta serie as dori sa introduc niste interviuri cu invitati surpriza. Sper sa va placa tema propusa si sa reveniti cu placere. Astept si sugestiile voastre, bineinteles.

2 comentarii:

Andreea spunea...

Foarte fain articolul. Cum si pe mine ma fascineaza traditia, abia urmatoarele articole!

elena spunea...

Am nimerit din intamplare ,dar imi place articolul .Voi parcurge tot ce ai scris [toate articolele ]cu mare placere ...

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FB Ronnie - Handmade Design by Insight © 2009. Textele si fotografiile de pe acest blog pot fi preluate doar cu acordul in scris al autorului si cu precizarea obligatorie a sursei.