Recomandari

  • Love's Locked Secrets

    Set format din colier si cercei, cu aspect antichizat, ce se apropie de stilul victorian dar are in acelasi timp si accente de steampunk.

  • Steampunk Attitude

    Intreg setul "Steampunk Attitude" are ca tema timpul.

  • Golden Summer of Egypt

    Acest set e "ca o calatorie pe Nil, pe un vas cu aburi! - Curat Jules Verne"!

  • Time of the Lizard

    Set apartinand stilului "steampunk", confectionat din piese antichizate rosii, format din cercei si colier.

  • Time Voyager

    Bratara cu ceas in stil steampunk.

  • Alchemy

    Set in stilul steampunk format din colier, cercei, bratara si inel

  • Broken Wings

    Bratara in stil steampunk "Broken Wings" din piele naturala

FB Ronnie - Handmade

Lumea plina de culoare si stralucire a bijuteriilor este o lume speciala, o lume plina de frumusete, de mister, si - mai ales - plina de semnificatii. In interiorul acestei lumi un loc aparte il ocupa bijuteriile artizanale. Pentru ca acestea sunt unicat, avand fiecare o poveste speciala, pentru ca ele reprezinta in cea mai mare masura personalitatea celui care le creeaza, pentru ca au o viata proprie si pentru ca pot spune povestea lor celui care le admira.
Acesta este crezul care sta la baza blogului
FB Ronnie - Handmade

vineri, 5 noiembrie 2010

Steampunk : Revolta, Atitudine si Visare - Bijuteriile in stil Steampunk

Steampunk - Revolta, Atitudine si Visare
Capitolul II* - Bijuteriile in stil Steampunk

*Acest articol face parte dintr-o serie de trei articole care au ca scop popularizarea stilului si subculturii steampunk pe meleagurile romanesti. Capitolul intai prezinta povestea curentului Steampunk la modul general – este, daca vreti,  manifestul acestuia. Capitolul al doilea prezinta stilul Steampunk aplicat la bijuterii. Capitolul al treilea este de fapt un tutorial care arata pas-cu-pas modalitatea de constructie a unei bijuterii in stil Steampunk.

La fel ca orice alta forma de manifestare artistica, bijuteria apartine si ea unor curente, stiluri, trenduri. Ea se supune deci acelorlasi legi, are aceleasi caracteristici ca si alte creatii, in sensul ca are un anumit parcurs: de la aparitie si dezvoltare la raspandire, apoi la atingerea unui “varf” al popularitatii, dupa care, inevitabil, disparitie, uneori renastere, e intr-o continua schimbare si evolutie.

Bijuteria in stilul Steampunk
e o aparitie relativ recenta. Desi stilul Steampunk a aparut pe la mijlocul anilor ’80, el nu a capatat o prea mare popularitate decat prin anii 2000. Totusi, bijuteriile steampunk inca mai au de parcurs un drum lung pana la popularitate, in prezent ele fiind marca unor comunitati mici de pasionati, a unor grupuri de tineri interesati de science-fiction, adand inradacinati in industrialul urban.  


Photobucket
Foto 1 – Inel Steampunk “Master of Earth’s Time” (FB Ronnie – Handmade)

Din pacate, stilul Steampunk este inca strain multor oameni. Spun “din pacate” deoarece, in esenta lui, steampunk inseamna libertate individuala, creativitate, simt artistic, introspectie, pasiune si un anumit strop de romantism. Bijuteria Steampunk se adreseaza unei nise, nu este o moda larg raspandita. Din contra, pentru unii piesele apartinand acestui stil sunt ciudate, socante, urate chiar. Putine femei s-ar vedea pe sine purtand astfel de bijuterii. Insa acelea care au curajul sa le poarte sunt tipul de femei indraznete, independente si echilibrate.

Pentru creatorii de bijuterii in stilul Steampunk, piesele lor inseamna mai mult decat o simpla bijuterie. Este o creatie care are o poveste proprie, unica si interesanta, evoca o amintire sau intruchipeaza un vis, ea prinde viata si cere energie. Dupa cum spunea Gabi Badea, designer de bijuterii interesat de stilul Steampunk, exista o “stare de steampunk – nu e o stare obisnuita, ca la celelalte bijuterii traditionale…- nu!!! Steampunk este Soc, este Atitudine, este Reactie, este Revolta. Bijuteria asta te consuma, ia din energia ta.” 

Photobucket
Foto 2 – Cercei Steampunk “Tears of Time” (FB Ronnie – Handmade)

Povestea unei piese Steampunk ia nastere in mintea creatorului si parca evolueaza singura. Nu creatorul e cel care ii spune povestea, ci piesa insasi se dezvaluie in fata lui, apare parca in fata ochilor lui. Nu e ca o creatie, e mai mult o descoperire. Caci atunci cand ai terminat o astfel de creatie o recunosti de parca ar fi existat dintotdeauna, parca ar fi fost acolo cu tine de multa vreme si doar acum ai avut ochi sa o privesti cu adevarat.

Mihaela – ArtJokey marturiseste ca pentru ea “crearea unei piese Steampunk e asemenetoare cu senzatia pe care o ai cand citesti o carte interesanta – vrei sa ajungi cat mai repede la capat, sa vezi cum se termina, apoi, dupa ce o termini, parca ramane si o urma de regret ca ai incheiat o aventura superba.

Photobucket
Foto 3 – Pandantiv Steampunk “Master of Earth’s Time” (FB Ronnie – Handmade)

Tot Gabi Badea zicea, vizavi de stilul de bijuterii Steampunk, ca este straniu si neconventional, te socheaza si te nelinisteste in acelasi timp, dar are o latura emotionala considerabila. Eu as adauga ca are un anumit aer de avertisment – trebuie sa o iei in seama, sa ii asculti povestea, sa ii patrunzi intelesurile. Simbolistica pieselor Steampunk e adanca si te trimite la meditatie, la introspectie. Daca reusesti sa faci asta e un moment de eliberare, de chatarsis.

Caracteristic bijuteriei Steampunk este combinarea novatoare dintre mecanic-industrial si romantic-feminin. Eleganta si finetea specifica bijuteriilor epocii victoriene – la care se adauga elemente precum rotite dintate, parti ale unor mecanisme sau piese industriale, lucruri “vechi” regasite, cum ar fi chei cu pete de rugina, suruburi, placute de tabla zgariate etc. – fac din bijuteria Steampunk o piesa care iti atrage in mod deosebit atentia. Din stilul victorian bijuteria steampunk foloseste mai ales piesele filigranate, pietrele semipretioase impozante, lantisoarele finute si elementele decorative (drop charms). Astfel bijuteriile steampunk se asorteaza unei tinute extrem de feminine, dandu-i acesteia un strop de mister, femeia care o poarta emanand independenta si putere.

Photobucket
Foto 4 – Pandantiv Steampunk “Time of the Lizard” (FB Ronnie – Handmade)

Culorile si materialele specifice in bijuteria Steampunk sunt metalele cu aspect antichizat: arama, alama, “argintul innegrit de vreme”, tonuri de gri, de maron, insa nu toate piesele au neaparat aceste caracteristici, putand fi folosite si alte culori sau nuante. Materialele care pot fi combinate pentru a obtine o bijuterie cu aspect Steampunk provin adeseori de la unele ceasuri mecanice vechi, piesele acestora putand fi folosite in diverse combinatii si tehnici. In acest stil, “cerul e limita”, totul tinand de creaticitatea si inventivitatea artistului.

Photobucket
Foto 5 – Pandantiv si cercei Steampunk “Golden Summer of Egypt” (FB Ronnie – Handmade)


Desi sunt statice, fiecare piesa pare a avea functionalitate. De fapt, in aceasta consta frumusetea stilului: te face sa il percepi ca pe ceva viu, ceva care misca, ceva a carui poveste este spusa de rotitele dintate si bucatile de mecanisme. Piesele steampunk au mister: te intrebi oare cu ce scop au fost construite, oare cum functioneaza, te pun pe ganduri. 


Temele adoptate de stilul Steampunk sunt mai ales timpul, dar si visarea, explorarea, calatoria, tehnologia, uneori singuratatea. Stilul Steampunk seamana cu stilul “Cyberpunk” – o alta modalitate de exprimare a revoltei, un alt gen de science-fiction. Dar, in timp ce Cyberpunkul este intunecat, depresiv, situat intr-o lume postapocaliptica, steampunkul are elemente de optimism legat de potentialul uman, are o doza sanatoasa de romantism si reprezinta o lume aproape miraculoasa. 


Bijuteriile apartinand stilului Steampunk sunt, asadar, mai mult decat simple accesorii pentru infrumusetare – ele spun o poveste, sunt atitudine si revolta, visare si fantezie.

Bibliografie:


Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Steampunk
Clubul Designerilor de Bijuterii: http://designerdebijuterii.forumup.com
Jean Campbel – Steampunk Style Jewelry


Primul capitol al seriei despre Steampunk il puteti citi aici: Capitolul I* - Despre Steampunk
Capitolul al treilea al seriei despre Steampunk il puteti citi aici: Capitolul III* - Tutorial bratara ceas – ‘Time Voyager’

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FB Ronnie - Handmade Design by Insight © 2009. Textele si fotografiile de pe acest blog pot fi preluate doar cu acordul in scris al autorului si cu precizarea obligatorie a sursei.